Pjesa e poshtme e shpinës dhemb: çfarë të bëni në shtëpi?

Dhimbja e mesit është një simptomë e njohur për shumë njerëz. Mund të shfaqet në një përfaqësues të çdo gjinie dhe moshe. Dhimbja mund të tregojë dëmtim të sistemit musculoskeletal, palcës kurrizore, veshkave, organeve të legenit ose zgavrës së barkut. Mund të jetë i dobët ose shumë intensiv, i mprehtë, i dhembshëm, therës ose gjuajtës. Trajtimi varet drejtpërdrejt nga lloji i dhimbjes dhe shkaqet që e kanë shkaktuar atë.

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Shkaqet

Është shumë e rëndësishme të zbulohet në kohë etiologjia e dhimbjes. Para së gjithash, vlen të përmendet natyra e dhimbjes dhe koha e shfaqjes së saj. Përveç kësaj, është e nevojshme të vendoset lidhja e saj me aktivitetin fizik, marrjen e ushqimit dhe shkuarjen në tualet. Është gjithashtu e rëndësishme që gratë të gjurmojnë lidhjen midis ciklit menstrual dhe fillimit të dhimbjes.

Arsyet për të cilat shfaqet dhimbja e shpinës mund të jenë si më poshtë:

  1. Probleme neurologjike. Më shpesh, osteokondroza dhe çrregullimet shoqëruese të inervimit të rajonit të mesit manifestohen në këtë mënyrë.
  2. Patologjia e muskujve të skeletit. Mioziti është e njëjta dukuri e shpeshtë si osteokondroza dhe gjithashtu shkakton dhimbje.
  3. Sëmundja e veshkave. Veshkat janë të vendosura në hapësirën retroperitoneale, domethënë më afër shpinës sesa murit të përparmë të barkut. Kjo është arsyeja pse sëmundja e veshkave mund të shoqërohet me dhimbje shpine.
  4. Patologjia e organeve të brendshme të vendosura në mënyrë intraperitoneale. Ndonjëherë, por jo shpesh, dhimbja e mesit shoqërohet me sëmundje të tilla si apendiciti dhe kolecistiti.
  5. Patologjia e organeve të legenit. Sidomos shpesh, një manifestim i tillë i inflamacionit në legenin e vogël shfaqet tek gratë.

Secila prej sëmundjeve që çojnë në dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës duhet të konsiderohet më në detaje.

Osteokondroza

Osteokondroza është një patologji metabolike e shtyllës kurrizore, në të cilën struktura e disqeve ndërvertebrale prishet. Besohet se pas moshës 27 vjeç, kjo gjendje është një ndryshim normal i lidhur me moshën dhe ndodh pothuajse te të gjithë.

Problemet lindin për faktin se disku ndërvertebral humbet elasticitetin dhe aftësinë për t'i rezistuar stresit. Në të njëjtën kohë, ai fillon të shkojë përtej trupave vertebralë. Në afërsi të trupave vertebralë janë rrënjët e nervave që dalin nga palca kurrizore. Disku i ngjesh këto nerva dhe shfaqet siklet. Ky ndërlikim i osteokondrozës quhet radikulit.

Osteokondroza mund të shfaqet në çdo pjesë të shpinës, por më shpesh prek rajonin e mesit. Kjo ndodh sepse ngarkesa në shtyllën kurrizore në këtë pjesë të saj është maksimale dhe zgjatja e diskut është më e zakonshme.

Natyra e dhimbjes që shfaqet me radikulitin e shkaktuar nga osteokondroza mund të jetë e ndryshme. Ekzistojnë tre lloje të tij:

  1. Lumbago.Quhet edhe "lumbago". Kjo është një dhimbje e mprehtë e mprehtë dhe shumë intensive që shfaqet në pjesën e poshtme të shpinës në kohën e tendosjes fizike. Një dhimbje e tillë është subjektivisht si një goditje. Ju bën të ndaloni së ushtruari. Megjithatë, lumbago zgjidhet mjaft shpejt, në disa sekonda ose minuta.
  2. Lumbodynia.Kjo dhimbje është më pak intensive, por më e gjatë në kohëzgjatje. Ndodh edhe gjatë ushtrimeve, por jo menjëherë, por gradualisht. Një dhimbje e tillë mund të zhvillohet për disa orë. Ajo ka një karakter të bezdisshëm. Lumbodynia vazhdon për disa ditë dhe ul ndjeshëm tolerancën ndaj ushtrimeve gjatë kësaj periudhe kohore.
  3. Ishiatik.Dallimi i saj nga speciet e mëparshme është se përveç shpinës, dhemb edhe këmba. Si rregull, ky është një lezion i njëanshëm, por dhimbja dypalëshe është gjithashtu e mundur. Lumioischialgia është e një karakteri tërheqës të zgjatur. Ajo zhvillohet gradualisht dhe, si të thuash, zbret nga pjesa e poshtme e shpinës në kofshë. Kjo dhimbje mund të çojë në çalim të përkohshëm. Gjithashtu kalon brenda pak ditësh.

Nëse shfaqet osteokondroza, duhet të konsultoheni me një neurolog.

Mioziti

Pothuajse të gjithë kanë përjetuar dhimbje për këtë arsye. Kjo është pikërisht ajo që populli tingëllon si "përmes" ose "mbrapa e fryrë". Termat nuk janë mjekësore, por parimi i përgjithshëm i dhimbjes është përshkruar saktë.

Në këtë rast, ekspozimi ndaj ajrit të ftohtë ose objekteve të ftohta në rajonin e mesit çon në inflamacion të muskujve që ndodhen këtu. Fakti është se aparati muskulor i shpinës është shumë i zhvilluar dhe çdo proces patologjik në të mund të dëmtojë njëkohësisht shumë struktura anatomike.

Së pari, për shkak të inflamacionit, vetë muskujt lëndohen. Fijet e tij rriten për shkak të edemës dhe shtypin mbaresat nervore që inervojnë këtë muskul. Së dyti, në afërsi të muskujve janë vetë rrënjët nervore, të cilat këtu tashmë kthehen në trungje nervore. Humbja e tyre mund të çojë në dhimbje rrezatuese afatgjatë.

Inflamacioni mund të lëvizë nga muskuli në trungun e vetë nervit, gjë që do të çojë në përhapjen e dhimbjes në pjesët e sipërme ose të poshtme të shpinës ose në organet e brendshme. Është gjithashtu më mirë të trajtohet mioziti me një specialist.

Sëmundja e veshkave

Për shkak të afërsisë së veshkave me shpinën, dhimbja kur ato preken rrezaton pikërisht në pjesën e poshtme të shpinës. Në të njëjtën kohë, ndjesitë e dhimbshme mund të çojnë në idenë e një sëmundjeje të caktuar të veshkave.

Kështu, për shembull, urolithiasis shoqërohet nga një dhimbje shumë e mprehtë e padurueshme në pjesën e poshtme të shpinës. Quhet edhe dhimbje barku. Më shpesh shfaqet pas ose gjatë urinimit. Një dhimbje e tillë mund të jetë aq e fortë sa që e vendos një person në një gjendje zgjimi emocional dhe e detyron atë të ndërmarrë veprime të pamotivuara. Për shembull, gjatë një sulmi, një person mund të fillojë të vrapojë nëpër dhomë ose të bëjë lëvizje të tjera të papritura. Ato justifikohen me faktin se nën ngarkesë guri ndryshon pozicionin e tij në traktin urinar dhe dhimbja zvogëlohet.

Gjithashtu, dhimbja mund të ndodhë me pyelonephritis. Në këtë rast, është më pak intensive, por më e zgjatur. Pyelonefriti është një inflamacion purulent i sistemit kaliks-pelvik të veshkave. Përveç dhimbjes, shfaqen ethe, dobësi dhe keqtrajtim. Me pyelonephritis, një simptomë pozitive e Pasternatsky (përgjimi). Dhimbja mund të jetë e njëanshme ose e dyanshme.

Nefrologët trajtojnë patologjinë renale. Është më mirë të mos vononi një vizitë tek ata për të shmangur komplikimet.

Sëmundjet e organeve të tjera

Patologjia e organeve të brendshme të vendosura në mënyrë intraperitoneale shoqërohet shumë rrallë me dhimbje shpine. Më shpesh stomaku dhemb. Megjithatë, me inflamacion të procesit apendikular të vendosur në mënyrë atipike, kur ai vendoset në mënyrë që të vendoset prapa cekumit, dhimbja do të jetë në pjesën e poshtme të shpinës. Kjo është e rëndësishme të dihet sepse në këtë rast mund të mos ketë fare dhimbje në stomak. Vetë personi më shpesh as nuk di për një veçori të tillë anatomike të organeve të tij.

Me kolecistitin, dhimbja shpesh shfaqet në hipokondriumin në të djathtë. Megjithatë, për shkak të disa veçorive strukturore të fshikëzës së tëmthit, ajo mund të rrezatojë edhe në rajonin e mesit. Gjithashtu, kjo simptomë mund të shfaqet me pankreatitin. Në këtë rast, dhimbja shoqërohet me marrjen e ushqimit. Më shpesh ndodh pas ngrënies së ushqimeve të skuqura ose të yndyrshme.

Tek gratë, dhimbja e shpinës mund të shfaqet si ekuivalente e dhimbjes menstruale të barkut ose inflamacionit të sistemit riprodhues. Për shembull, kështu shfaqet adnexiti ose oophoritis. Kjo simptomë shpesh shfaqet gjatë shtatzënisë. Kjo është për shkak të stresit të tepërt në shtyllën kurrizore, pielonefritit të mundshëm ose presionit të fetusit në mbaresat nervore të rajonit të mesit.

Si të shpëtojmë nga një dhimbje e tillë

Para së gjithash, është e nevojshme të përcaktohet shkaku i dhimbjes. Kjo mund të bëhet vetëm me ndihmën e një specialisti të duhur dhe pasi të keni kaluar një sërë ekzaminimesh. Më shpesh, është e nevojshme një skanim me rreze X, MRI ose CT të kockave të shtyllës kurrizore dhe kanalit kurrizor. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për një skanim me ultratinguj të të gjitha organeve në të cilat mund të zhvillohet patologjia e mësipërme.

Osteokondroza trajtohet duke i dhënë një pozicion të veçantë shpinës dhe shtyllës kurrizore, duke kufizuar aktivitetin fizik dhe ushtrimet e veçanta. Noti vepron mirë edhe në shtyllën kurrizore me këtë patologji. Dhimbja mund të reduktohet me NSAID të marra nga goja ose në mënyrë topike.

Me miozit, është gjithashtu e nevojshme të merren NSAID dhe të aplikohen në rajonin e mesit ku shfaqet dhimbja.

Urolithiasis dhe pielonefriti duhet të trajtohen nga një mjek. Në rastin e parë, mund të jetë shpërbërja e gurëve me një metodë të drogës ose heqja kirurgjikale. Në rastin e dytë, përshkruhen antibiotikë dhe uroseptikë.

Apendiciti më së shpeshti trajtohet me kirurgji. Trajtimi kirurgjik mund të përdoret edhe për kolecistitin dhe pankreatitin, por më shpesh këto gjendje patologjike trajtohen në mënyrë konservative. Janë të përshkruara NSAIDs, enzimat dhe zëvendësuesit e acideve biliare.

Sëmundjet e organeve të legenit trajtohen nga një gjinekolog. Një terapi e tillë mund të jetë edhe mjekësore ose kirurgjikale, në varësi të llojit të patologjisë.

Kështu, mund të konkludojmë se dhimbja e shpinës është një simptomë që mund të ndodhë si me dëmtimin e vetë shtyllës kurrizore dhe të muskujve që e rrethojnë atë, ashtu edhe me sëmundjet e organeve të ndryshme të brendshme. Mund të përpiqeni ta trajtoni vetë dhimbjen duke filluar me NSAID dhe duke reduktuar aktivitetin fizik. Sidoqoftë, rekomandohet të konsultoheni me një mjek për zbulimin në kohë të patologjisë.