Ushtrime për qafën me osteokondrozë: kompleksi kryesor

Osteokondroza e qafës është një sëmundje që manifestohet me dhimbje në zonën përkatëse të shtyllës kurrizore dhe karakterizohet nga ndryshime patologjike në disqet ndërvertebrale. Më shpesh, ajo përballet nga njerëz që udhëheqin një mënyrë jetese të ulur dhe kalojnë shumë kohë në një pozicion. Një nga metodat e trajtimit është ushtrimi i terapisë ushtrimore. Ata që janë në rrezik, por nuk kanë ende një diagnozë të tillë, duhet t'u përmbahen masave parandaluese. Klasa të tilla kërkojnë konsultim paraprak me një mjek dhe rekomandimet e tij.

Ushtroni në shtëpi ose në punë

Ushtrime për qafën për osteokondrozën

Ata që përballen me një diagnozë të tillë duhet t'i kushtojnë rregullisht kohë ngrohjes së rruazave të qafës së mitrës. Përndryshe, kjo sëmundje mund të zhvillohet në probleme më serioze shëndetësore. Ka ushtrime që mund të kryhen gjatë pushimeve në punë ose në shtëpi para televizorit:

 • Shtrihuni në shpinë, vendosni një jastëk të vogël poshtë kokës dhe shtypeni me kokë për 30 sekonda. Më pas rrotullohu dhe shtype ballin në jastëk për 30 sekonda të tjera.
 • Shtrihuni në shtrat në mënyrë që qafa dhe koka të mbeten përtej buzës së saj. Fillimisht, ulni kokën poshtë, shtrirë në bark, pastaj në shpinë, dhe më pas përsërisni të njëjtën gjë në anën e djathtë dhe të majtë.
 • Uluni në një karrige me duart tuaja poshtë. Këmbët pak larg. Fillimisht bëni animin e ngadalshëm, por të thellë të kokës përpara, duke shtrirë qafën sa më shumë që të jetë e mundur dhe duke arritur mjekrën deri te gjoksi. Pastaj kthehuni, duke u përpjekur të prekni pjesën e pasme të kokës me shpinë.
 • Në të njëjtin pozicion, bëni lëvizje rrethore me shpatullat, fillimisht përpara, pastaj mbrapa. Mundohuni ta kryeni ushtrimin me një amplitudë të madhe.
 • Pa ndryshuar pozicionin, anoni kokën fillimisht në shpatullën e majtë, dhe më pas në të djathtë.
 • Ngrini dorën, përkuleni në bërryl dhe shtrijeni me gishta në veshin e kundërt, duke kaluar dorën pas pjesës së pasme të kokës. Më pas bëni të njëjtën gjë me dorën tjetër.
 • Uluni me shpinë të drejtë, anoni kokën prapa dhe shtrihuni me veshin në shpatullën përkatëse, fillimisht në njërën anë dhe më pas në anën tjetër.
 • Duke e mbajtur kokën drejt, kthejeni butësisht fillimisht majtas dhe më pas djathtas.
 • Vendoseni pëllëmbën në ballë dhe shtypni mbi të. Në këtë rast, krahu është i palëvizshëm, rezistenca duhet të ndihet vetëm në muskujt e qafës. Mbajeni kështu për 20-30 sekonda dhe bëni të njëjtën gjë me pëllëmbën në pjesën e pasme të kokës. Pastaj duhet të shtypni në mënyrë alternative së pari në faqen e djathtë, pastaj në të majtë.
 • Ngrihuni në këmbë, hidheni kokën mbrapa dhe, duke tendosur muskujt e qafës, ulni butësisht kokën përpara.
 • Prekni mjekrën në gjoks dhe butësisht kthejeni kokën majtas dhe djathtas.

Të gjitha ushtrimet duhet të kryhen në 5 përsëritje në çdo drejtim. Nëse zbatimi i tyre shoqërohet me dhimbje, atëherë kërkohet mbështetje me duar.

Ushtrime fizike të kompleksit mjekësor

ushtrime terapeutike për osteokondrozën e qafës së mitrës

Terapia e ushtrimeve për osteokondrozën e qafës së mitrës përfshin grupin e mëposhtëm të ushtrimeve fizike:

 • Ngrihuni ose uluni drejt, drejtoni kokën në mënyrë që shikimi juaj të drejtohet drejt përpara. Punoni vetëm me sytë tuaj. Shikoni ato nga e majta në të djathtë, në drejtim të kundërt, lart e poshtë, në drejtime të ndryshme, rrotullohuni në një rreth.
 • Pozicioni fillestar - si në ushtrimin e mëparshëm. Kthejeni kokën fillimisht disa herë majtas dhe djathtas, më pas anoni mjekrën tuaj fillimisht në njërën shpatull, pastaj në tjetrën.
 • Shtrihuni në shpinë, shtrini krahët në anët paralele me sipërfaqen e dyshemesë dhe kthejeni trupin në anët. Kur kthehet djathtas, edhe këmba e majtë shkon djathtas dhe anasjelltas. Kur ktheni - nxirrni, kur ktheheni në pozicionin fillestar - thithni.
 • Shtrihuni, krahët në anët tuaja, këmbët drejt. Uluni ngadalë dhe pa lëvizje të papritura, duke ndihmuar veten me duart tuaja. Pastaj merrni pozicionin tuaj fillestar.

Me një diagnozë të tillë, është e nevojshme të kryhen jo vetëm ushtrime fizike që lidhen me një ngarkesë të caktuar, por edhe frymëmarrje:

 • Ngrihuni në këmbë ose shtrihuni në shpinë, vendosni duart në bark. Merrni frymë ngadalë, duke mbushur dhe fryrë stomakun, dhe nxirrni frymën edhe më ngadalë, duke e tërhequr atë.
 • Shtrihuni, vendosni njërën dorë pak poshtë qafës dhe tjetrën nën gjoks. Merrni frymë dhe shtrëngoni muskujt. Pastaj nxjerr - relaksim. Bëjeni ngadalë dhe pa probleme.

Kryeni të gjitha ushtrimet fizike 4-5 herë dhe plotësoni kompleksin si më poshtë: kapni mbështetësit me të dyja duart, duke qëndruar midis tyre (dy tavolina, dy karrige); lidhni këmbët dhe ngrihuni deri te gishtat. Rrotulloni në një rreth me pjesën e poshtme të trupit, fillimisht në një drejtim, pastaj në tjetrin. Trupi duhet të jetë i qetë.

Parandalimi i sëmundjeve

ushtrime për osteokondrozën e qafës së mitrës

Parandalimi është gjithmonë më i mirë se kurimi. Por, për fat të keq, askush nuk mendon për këtë derisa një mjek të bëjë një diagnozë. Ata që kalojnë shumë kohë në një pozicion, rrallë lëvizin dhe injorojnë sportet, duhet të ndjekin këto rekomandime:

 • Çdo orë, ngrihuni nga vendi i punës, kryqëzoni pëllëmbët në pjesën e pasme të kokës, lidhni tehet e shpatullave dhe kthejeni trupin majtas dhe djathtas. Duke u kthyer, duhet të ndaloni për një pjesë të sekondës dhe më pas të merrni pozicionin tuaj fillestar. Kjo duhet të bëhet ngadalë dhe pa lëvizje të papritura. Frymëmarrja është e qetë dhe e thellë.
 • Ndërsa jeni në vendin e punës, duhet të shtrini shtyllën kurrizore sa më shpesh të jetë e mundur dhe të bëni anime majtas dhe djathtas.
 • Në shtëpi, ju mund të bëni ushtrime në dysheme pa qilim. Për ta bërë këtë, shtrihuni në shpinë dhe drejtoni këmbët. Së pari tërhiqeni këmbën e djathtë në gjoks, duke e përkulur në gju, dhe më pas majtas. Në këtë rast, ju mund ta shtrëngoni këmbën me duar dhe ta shtypni atë për veten tuaj.
 • Uluni në gjunjë dhe përkulni pjesën e sipërme të trupit drejt dyshemesë. Përkulni shpinën sa më shumë që të jetë e mundur, duke ngritur qafën dhe kokën, më pas rrumbullakoseni, duke shtypur ballin në dysheme.
 • Pas një dite pune ose ushtrimesh, ju vetëm duhet të shtriheni në një sipërfaqe të fortë dhe të sheshtë për 10 minuta, plotësisht të relaksuar. Mund të tërhiqni këmbët deri në stomak dhe t'i përqafoni.

Një parandalim i tillë mund të parandalojë jo vetëm vetë sëmundjen, por edhe përkeqësimin e një ekzistuese. Ju duhet ta bëni këtë rregullisht, jo herë pas here. Atëherë do të jetë e mundur të shmangni përkuljen dhe dhimbjen në qafë.

Është e dëshirueshme që komplekset e paraqitura të kryhen në të njëjtin rend, pasi ngarkesa në to shkon në rend rritës. Ushtrimet e para janë nxehje dhe ndihmojnë në ngrohjen dhe përgatitjen e muskujve për ngarkesa më serioze.