Shkaqet e dhimbjes së gjurit dhe trajtimi efektiv i sëmundjeve

Fotografia e dhimbjes së gjurit 1

Dhimbja e gjurit është një nga simptomat më të shpeshta për të cilën pacientët i drejtohen ortopedëve dhe specialistëve të tjerë. Shumë njerëz e injorojnë plotësisht shfaqjen e ndjesive të pakëndshme, duke i konsideruar ato të lidhura me moshën dhe pothuajse të natyrshme. Por ka shumë parakushte për dhimbje në nyjen e gjurit, sepse ajo ka një strukturë komplekse, ndikohet nga një sërë faktorësh dëmtues të jashtëm dhe të brendshëm. Disa sëmundje janë serioze dhe kërkojnë trajtim urgjent.

Kush ka më shumë gjasa të ketë lëndime në gju?

Gjunjët formohen nga disa kocka të lidhura nga muskujt, ligamentet, tendinat. Ekzistojnë gjithashtu 5 çanta sinoviale - zgavra të rrethuara nga membrana të dizajnuara për të mbrojtur kyçin. Midis nyjeve të kockave ndodhen kërci ndërartikular - meniskët, të cilët ndihmojnë gjurin të lëvizë lirshëm. Shkelja e punës edhe të një pjese të nyjës së gjurit çon në shfaqjen e simptomave të pakëndshme.

Sidomos shpesh dhimbja në nyjen e gjurit shfaqet te njerëzit me këmbë të sheshta. Kjo është një patologji e këmbës, e cila cenon aftësitë thithëse të goditjeve të gjymtyrëve. Me moshën, ngarkesat e shtuara në nyje shkaktojnë shkatërrimin e tyre dhe zhvillimin e inflamacionit - shfaqet një sindromë dhimbjeje. Pasoja të ngjashme kanë lloje të ndryshme të deformimeve të këmbës, këmbës së poshtme.

Ka një sërë faktorësh nën ndikimin e të cilëve dhimbja në gju shfaqet më shpesh:

 • mbipeshë;
 • Mënyra e jetesës pasive;
 • Ngarkesa të larta sportive;
 • Diabeti;
 • Sëmundjet vaskulare;
 • mosha e moshuar;
 • Operacionet dhe lëndimet e gjunjëve;
 • Punoni me ngarkesë të shtuar në këmbë.
ekzaminimi i gjurit për dhimbje

Shkaqet dhe trajtimi i dhimbjes së gjurit ndryshojnë shumë, ashtu si edhe ashpërsia e ndjesive. Nëse gjuri dhemb shumë, shkaku mund të jetë një dëmtim ose një fazë e avancuar e artrozës, një proces i rëndë inflamator. Ndonjëherë simptoma bëhet e përhershme, madje edhe në pushim, e shoqëruar me ënjtje, skuqje të lëkurës dhe kërcitje. Të gjitha këto shenja duhet të paralajmërojnë një person dhe ta detyrojnë atë të vizitojë një mjek.

Dhimbje për shkak të mavijosjeve në gju

Ndër shkaqet traumatike të mosfunksionimit të kyçeve, mavijosjet janë më të zakonshmet. Pse dhemb gjuri nëse simptomat u paraprinë vetëm nga një mavijosje e vogël? Edhe një dëmtim i lehtë shoqërohet me hemorragji në indet e buta periartikulare, ënjtje të tyre. Si rezultat, rrënjët nervore vuajnë, shfaqet dhimbje.

Në rastet më serioze, dhimbja në gju rritet me përkuljen dhe shtrirjen e këmbës, personi ndalon së lëvizuri për shkak të ndjesive të mprehta në nyje. Në palpim, mund të vërehet ënjtje e këmbës, është e nxehtë në prekje. Si të trajtoni një dëmtim të tillë? Duhet të kontaktoni një traumatolog, të bëni një radiografi, të ndiqni të gjitha rekomandimet dhe të siguroni paqen e mendjes për këmbën.

Shpesh, hemartroza traumatike bëhet shkaku i dhimbjes në nyjen e gjurit pas një mavijosjeje banale. Kjo është një derdhje e gjakut në zgavrën e kyçit, duke shkaktuar edemë, ënjtje të membranave sinoviale. Si rezultat, nyja është e mbushur me gjak, në të fillon inflamacioni. Pa trajtimin e duhur, një dëmtim mund të rezultojë në zhvillimin e artrozës kronike, edhe në një moshë të re.

mjeku ekzaminon gjurin në rast lëndimi

Llojet e tjera të lëndimeve të gjurit

Nëse këmba në gju dhemb dhe trauma ka kontribuar në këto ndjesi, shkaqet mund të qëndrojnë në dëmtime të ndryshme të përbërësve të kyçit. Këtu janë ato kryesore:

 • Meniskopatia. Është një rrafshim ose grisje e meniskut. Veçanërisht shpesh dëmtimi vërehet te atletët profesionistë, te personat e përfshirë në sporte ekstreme, si dhe te lëndimet shtëpiake. Një person ndjen se gjuri është shumë i sëmurë, natyra e ndjesive është shpuese, kamë, nyja humbet lëvizshmërinë për një kohë.
 • Dëmtimi i ligamenteve. Një grisje (ndrydhje) e ligamenteve ndodh kur këmba është e përdredhur, pas një kërcimi, gjymtyra zgjatet në një pozicion të panatyrshëm. Ka një dhimbje të mprehtë, këmba fryhet, pozicioni i kyçit ndryshon, lirohet.
 • Rupture e ligamentit kruciat. Meqenëse këto ligamente janë të vendosura brenda artikulacionit, shpesh një dëmtim çon në një derdhje gjaku në zgavrën e gjurit. Vetëm një birë do të ndihmojë në pompimin e gjakut dhe për të bërë një diagnozë të saktë.

Dhimbjet e dhimbshme në nyjen e gjurit ndonjëherë shoqërojnë dislokimet kronike të patelës. Pa trajtimin e një dëmtimi akut në një numër pacientësh, dislokimi bëhet kronik dhe jep rikthime të rregullta. Tek fëmijët, kjo patologji shkakton një lakim në formë X të këmbës dhe çon në një shkelje serioze të funksionit të saj. Ndonjëherë patologjia prek gjunjët në dy këmbë.

Fotografia e dhimbjes së gjurit 2

Sëmundjet inflamatore të gjunjëve

Shpesh trajtimi standard për dhimbjen e gjurit është i paefektshëm. Në këtë rast, jo vetë nyja, por indet e buta përreth mund të preken. Pra, tendoniti, ose inflamacioni i tendinit, mund të shkaktohet nga stresi i shtuar në gjymtyrë, lëndimet e këmbëve në të kaluarën, alergjitë, reaksionet e drogës, etj. Nyja e gjurit dhemb me një sëmundje të tillë, si rregull, gjatë ditës ose në mbrëmje, gjatë natës dhimbja ulet. Në fazën akute, lëvizshmëria e nyjës është shumë e kufizuar, sindroma është e vazhdueshme, jo e përshtatshme për terapi me vajra, kremra. Ndjesitë e mprehta vërehen edhe në palpimin e pjesës anësore të gjurit.

Nëse gjunjët dhembin rregullisht, simptoma përkeqësohet pas hipotermisë, shkaku mund të jetë sinoviti - inflamacioni i membranave sinoviale. Një eksudat inflamator shfaqet brenda artikulacionit, i cili shkakton ndjesi plasjeje dhe dhimbjeje. Shkaqet e patologjisë janë të ndryshme:

 • sëmundjet autoimune;
 • Sëmundjet metabolike;
 • Lëndimet në të kaluarën;
 • Artroza.

Një sëmundje tjetër "popullore" në të cilën gjunjët dhembin është bursiti. Ndodh kur bursa (çanta e përbashkët) inflamohet. Përveç sindromës së dhimbjes, ka skuqje, ënjtje, rritje të ndjeshmërisë së zonës së patelës. Nëse nuk sqaroni në kohë se si të trajtoni bursitin, ai pothuajse gjithmonë bëhet kronik.

Fotografia e dhimbjes së gjurit 3

Neoplazitë e zonës së kyçit të gjurit

Tumoret malinje të këtij lokalizimi janë të rralla, sindroma e dhimbjes është tipike për ta vetëm në fazën shumë të vonë. Më shpesh, dhimbja e dhimbshme në nyjen e gjurit është e natyrshme në formacionet beninje:

 • Kist i Baker-it. Ky tumor shfaqet nën gju, në sipërfaqen e pasme të tij. Në pamje, lëkura sipër kistit është normale, jo e përflakur; në formë të përkulur, ënjtja mund të mos jetë fare. Në një pozicion në këmbë, një formacion i përcaktuar qartë, i butë, elastik shfaqet në vendin e lokalizimit të kistit. Shfaqet pas një dëmtimi të njëanshëm të gjurit, i pësuar dëmtim të kërcit. Shumë shpesh, kisti shoqëron sinovitin kronik, artrozën, artritin reumatoid. Kistet e mëdha shkaktojnë jo vetëm dhimbje në gju, por edhe një kufizim serioz të lëvizshmërisë së gjymtyrëve. Për shkak të ngjeshjes së enëve të gjakut dhe nervave, simptoma të tjera janë ftohtësia e lëkurës, zbehja, gunga e patës dhe mpirja.
 • Kist i meniskut. Shfaqet në meniskun e jashtëm ose të brendshëm, kur një zgavër me lëng lokalizohet brenda kërcit. Gjunjët në këtë rast dhembin pas ngarkesave të larta ose deri në fund të ditës. Kistet e mëdha mund të jenë të dukshme në anën anësore të kyçit, ndërsa ato më të voglat janë të dukshme vetëm me ultratinguj ose rreze x.

Një patologji e rrallë është sëmundja e Hoff-it - transformimi i indit dhjamor të kyçit, i cili bëhet fijor dhe shkakton mosfunksionim të kyçit. Në sfondin e kësaj patologjie, shpesh zhvillohet artroza, e cila provokon dhimbje në nyjen e gjurit. Shkaqet - ndërprerjet hormonale, menopauza tek gratë.

artroza e gjurit si shkaktar i dhimbjes

Patologjitë infektive të kyçeve

Në sfondin e infeksionit, nyja e gjurit dhemb ashpër, ashpër, sigurimi i pushimit nuk shkakton lehtësim. Edhe infeksionet urogjenitale dhe të zorrëve mund të shkaktojnë komplikime në sistemin muskuloskeletor, duke rezultuar në artrit reaktiv. Bakteret (salmonela, klamidia, gonokokët dhe të tjerët) depërtojnë në zgavrën e artikulimit të kockave me rrjedhjen e gjakut, vendosen në inde dhe shkaktojnë inflamacion. Tendonat zakonisht janë gjithashtu të përflakur, kështu që gjuri është i fryrë dhe i nxehtë në prekje.

Tuberkulozi është një sëmundje e rëndë. Mycobacterium tuberculosis shumohet në indin kockor, duke shkaktuar shkrirjen e kockave, nekrozë të kërcit dhe indeve të buta. Pa trajtim urgjent, nyjet e gjurit lëndohen dhe shemben, dhe procesi mbulon gjithnjë e më shumë zona të mëdha. Si rezultat, shfaqen fistula - zgavra me qelb, të cilat mund të derdhen dhe të shkaktojnë dëme në të gjithë organizmin.

Një sëmundje akute, urgjente është osteomieliti i kockave. Çfarë duhet të bëni nëse ju dhembin gjunjët dhe procesi shoqërohet me dobësi, dhimbje muskujsh, temperaturë deri në 40 gradë? Nëse dhimbja në gju është e mërzitshme, shpërthen dhe vetë indet janë të fryra, të kuqe, blu, duhet të telefononi urgjentisht një ambulancë dhe të shkoni për një operacion urgjent. Përndryshe, ju mund të humbni një këmbë ose të vdisni.

dhimbje në nyjen e gjurit foto 4

Dhimbja e gjurit - shkaqet e një natyre degjenerative

Pas moshës 50 vjeçare, një numër i madh njerëzish kanë dhimbje në gju. Parakushtet janë plakja e trupit, konsumimi i aparatit kyç dhe zhvillimi i patologjisë më të zakonshme - osteoartriti (gonartroza). Ajo çon në rrallimin, shkatërrimin e kërcit me një ndryshim në formën e kokave të kockave. Më shpesh, në një fazë të hershme të patologjisë, gjuri dhemb në njërën anë, pas disa vitesh lezioni bëhet dypalësh. Në mëngjes, ngurtësimi i këmbës shqetëson, por shpejt kalon. Rritja e ndjesive është e mundur pas punës fizike, sporteve intensive, ecjes së gjatë.

Në fazat e avancuara, indet artikulare shemben, osteofitet rriten në anët e hapësirës së përbashkët. Bëhet fjalë për thumba të përbëra nga indi kockor, të cilat në raste të rënda çahen dhe shkaktojnë dhimbje të padurueshme. Ekzistojnë një numër i patologjive degjenerative, simptomat e të cilave do të jenë të ngjashme me gonartrozën:

 • Osteokondropatia. Prek sipërfaqen artikulare të kockës, shoqërohet me trauma, sporte. Adoleshentët mund të zhvillohen pa ndonjë arsye të dukshme.
 • Artriti. Ndodh reumatoid, psoriatik, përdhes, provokon inflamacion kronik dhe shkatërrim të kyçit.
 • Kondromatoza. Etiologjia është e paqartë. Sëmundja shkakton shfaqjen e nyjeve në membranat sinoviale, të cilat kufizojnë lëvizjen e gjurit dhe shkaktojnë dhimbje.

Gratë në menopauzë shpesh kanë dhimbje gjuri për shkak të osteoporozës – hollim i kockave, duke rritur brishtësinë e tyre. Sëmundja shoqërohet me ngërçe në këmbë, dhimbje në shtyllën kurrizore, fraktura periodike.

dhimbje në nyjen e gjurit foto 5

Parakushte të tjera për dhimbjen e gjurit

Kur gjunjët lëndohen, etiologjia e ndjesive mund të qëndrojë gjithashtu në humbjen e sistemit nervor periferik. Pra, neuropatia e nervit shiatik në sfondin e dëmtimit të rruazave lumbare çon në një sërë simptomash. Njeriut i thyhen gjunjët, dhemb zona e kofshëve, nyjet e gjymtyrëve dobësohen, ndjeshmëria e lëkurës është e shqetësuar. Reflekset e këmbëve gjithashtu ndryshojnë.

Ndonjëherë i gjithë nyja e gjurit dhemb për shkak të çrregullimeve vaskulare. Vetëm në adoleshencë nuk duhet të shqetësoheni shumë - për shkak të rritjes së shpejtë të trupit, enët nuk kanë kohë për të furnizuar kockat me gjak. Me moshën, gjendja e kyçit normalizohet - zakonisht deri në moshën 18-20 vjeç, dhimbja ndalet plotësisht.

Në pleqëri, në prani të aterosklerozës, gjunjët gjithashtu shpesh lëndohen, çfarë të bëni në këtë rast? Pa normalizimin e metabolizmit të yndyrës, pllaka do të vazhdojë të krijohet brenda arterieve. Anijet bllokohen, ndalojnë së ushqyeri nyjen në maksimum. Zhvillon artrozë, dhimbja bëhet kronike. Ndjesitë e pakëndshme në zonën e gjurit mund të shkaktohen edhe nga venat me variçe, tromboflebiti dhe tromboza vaskulare.

Si të bëni një diagnozë?

Gjunjët e njerëzve dhembin mjaft shpesh - si të trajtoni gjendjen që ka lindur mund të përcaktohet vetëm pas ekzaminimit. Të dyja dhimbjet e mprehta dhe tërheqëse në gju janë karakteristikë e një mase patologjish, disa prej tyre janë shumë të rrezikshme. Për diagnozën, duhet të kontaktoni një kirurg, ortoped, neurolog, reumatolog, traumatolog. Ai do të kryejë një studim, do të zbulojë simptomat e sakta të sëmundjes, do të përcaktojë shenjat shoqëruese. Gjithashtu, mjeku në takimin fillestar do të kryejë një sërë analizash dhe ekzaminimesh fizike për të sqaruar natyrën e problemit.

Çfarë duhet të bëni kur ju dhembin gjunjët, cilat metoda instrumentale do të ndihmojnë në identifikimin e shkaqeve? Zakonisht caktohet:

 • ultratinguj;
 • MRI;
 • CT;
 • Radiografia.

Zgjedhja e teknikës së saktë duhet t'i lihet mjekut. Pra, ekografia pasqyron mirë ndryshimet në këmbë me artrozë, dëmtime të meniskut. Radiografia tregon në mënyrë perfekte deformimet e kockave, praninë e osteofiteve. MRI dhe CT japin informacion të plotë, ato janë të domosdoshme për sëmundje komplekse. Përveç kësaj, mjeku do të përshkruajë analiza gjaku për të përjashtuar inflamacionin dhe reumatizmin, nëse është e nevojshme, do të bëhet një biopsi e kyçit. Me osteoporozën, densitometria është e nevojshme - do të tregojë densitetin e indit kockor në një pacient.

diagnoza e shkaqeve të dhimbjes së gjurit

Trajtimi i dhimbjes së gjurit

Nëse patologjia ka natyrë traumatike, traumatologët janë të përfshirë në trajtim, ndonjëherë ai kryhet në një spital. Mavijosjet e lehta largohen vetvetiu brenda pak ditësh, për resorbimin e shpejtë të hematomës këshillohet të aplikohen pomadat e absorbueshme në gju. Me dhimbje, është e nevojshme të fërkoni pomadat me përbërës anti-inflamatorë jo-steroidë.

Si të trajtojmë kur gjuri dhemb me lezionin e tij inflamator? Në fazën akute të bursitit, sinovitit, artritit, këmba e prekur ka nevojë për pushim, në të mund të aplikohen kompresa akulli për 15 minuta gjatë 3 ditëve të para. Dhimbjet e forta lehtësohen me injeksione të barnave anti-inflamatore jo-steroide, injeksione me anestetikë direkt në nyje. Për të parandaluar inflamacionin kronik në nyje pas qetësimit të dhimbjes, përshkruhen fizioterapi dhe terapi ushtrimore.

masazh dhimbje gjuri

Kur një person ka dhimbje në gju për shkak të gonartrozës, çfarë duhet bërë në këtë rast? Barnat kryesore për trajtim janë kondroprotektorët dhe injeksionet e acidit hialuronik. Këto barna janë krijuar për të rivendosur ushqimin e kërcit artikular, si rezultat, ai ndalon prishjen. Gjithashtu për rehabilitimin e gjurit duhet të caktohet:

 • barna vaskulare;
 • Fizioterapi;
 • Gjimnastikë;
 • Masazh;
 • Komplekset e vitaminave.

Sëmundjet infektive të kyçeve janë një tregues për futjen e antibiotikëve në zgavrat e kyçeve ose administrimin oral të barnave. Në disa raste, është e nevojshme të bëhet një operacion, duke hequr indet e prekura nga qelbja. Ndërhyrja operative përdoret gjithashtu për trajtimin e formave të avancuara të artrozës me rritjen e osteofiteve. Ndonjëherë vetëm zëvendësimi i një nyjeje me një protezë i lejon një personi të mbajë aftësinë për të ecur normalisht.