Dhimbje në muskuj dhe nyje të të gjithë trupit: shkaqet dhe trajtimi

Kur lindin ndjesi të pakëndshme në një zonë të caktuar, kjo sigurisht që është një burim problemesh për pacientin, por dhimbjet në të gjithë trupin sjellin shumë më tepër vuajtje. Në këtë rast, edhe aktivitetet e përditshme zbehen në plan të dytë, pasi bëhen të vështira për t'u kryer.

Shumë njerëz janë të njohur me ndjenjën e dobësisë, lodhjes dhe dhimbjeve që ndërhyjnë në një jetë aktive. Në mënyrë të ngjashme, dhimbja e zakonshme në muskuj, kocka ose nyje nuk mund të injorohet. Ajo duhet ta detyrojë pacientin të marrë vendime të shpejta në mënyrë që të zbulojë arsyen dhe thelbin e masave të mëtejshme. Por për këtë ju duhet së pari të shihni një mjek.

Shkaqet

Nëse muskujt dhe nyjet e të gjithë trupit lëndohen, atëherë para së gjithash është e nevojshme të zbuloni se me çfarë lidhet.

Një zonë e gjerë e ndjesive të tilla është e detyruar të shtyjë pacientin dhe mjekun në idenë e një lezioni sistemik. Arsyeja duhet kërkuar jo në indet individuale të sistemit muskuloskeletor, por në funksionimin e të gjithë organizmit dhe sistemeve të tij. Në të njëjtën kohë, është mjaft e vështirë të kuptosh se çfarë dhemb në të vërtetë: muskujt, kockat apo kyçet. Ndjesi të tilla përhapen në të gjithë trupin dhe nuk kanë lokalizim të saktë. Por, pavarësisht kësaj, ka shtete për të cilat një situatë e ngjashme është mjaft tipike. Këto përfshijnë sa vijon:

 • Stresi fizik.
 • Sëmundjet infektive.
 • Patologjia e indit lidhor.
 • Sëmundjet e gjakut.
 • Proceset tumorale.
 • Çrregullime neurologjike.

Siç mund ta shihni, patologjia është mjaft e larmishme dhe serioze. Nëse nuk merrni parasysh arsyet tërësisht fiziologjike të dobësisë dhe dhimbjes së muskujve në to, atëherë duhet të jeni shumë të kujdesshëm për gjasat e këtyre sëmundjeve. Konsultimi i mjekut nuk është kurrë i tepërt.

Është e mundur të bëhet një supozim për origjinën e dhimbjes në nyje dhe muskuj të të gjithë trupit pas një ekzaminimi klinik nga një mjek.

Simptomat

dhimbje në shpatull

Çdo patologji ka veçori karakteristike. Të gjitha manifestimet duhet të merren parasysh, edhe nëse ato janë të parëndësishme. Për të identifikuar një sëmundje që ndikon në gjendjen e muskujve dhe nyjeve, është e nevojshme të analizohen ankesat e pacientit dhe simptomat objektive.

Meqenëse dhimbja është simptoma më e zakonshme, duhet të merren parasysh karakteristikat e saj të mundshme:

 1. Dhimbje, djegie, prerje ose therje.
 2. Lokalizohet në zonën e muskujve, kockave ose kyçeve.
 3. Ndihet në të njëjtat zona të trupit ose është i paqëndrueshëm.
 4. Të përhershme ose periodike.
 5. E moderuar, e fortë ose e dobët.

Mund të shoqërohet me ndjenja dobësie, lodhjeje ose dhimbjeje. Nëse shkaku i dhimbjes qëndron në sëmundjet e përgjithshme të trupit, atëherë sigurisht që do të jenë të pranishme simptoma të tjera, të cilat do të tregojnë burimin e problemit.

Stresi fizik

dhimbje qafe dhe kyçesh

Për të filluar, duhet të përjashtoni një situatë me të cilën pothuajse të gjithë mund të përballen. Aktiviteti i tepërt fizik mund të çojë në tendosje të muskujve, gjë që ndikon në ndjesitë në pjesë të ndryshme të trupit. Dhimbja dhe dobësia shoqërohen me akumulimin e acidit laktik në inde dhe mikrodëmtime të fibrave. Për shkak të kësaj, zhvillohet dhimbja e fytit, e cila kalon me kalimin e kohës. Duhet mbajtur mend se vetëm muskujt janë të përfshirë në proces dhe nuk duhet të ketë simptoma të tjera.

Nëse mbingarkesa fizike përjashtohet, atëherë duhet të kërkoni për shkaqe më serioze të dhimbjes.

Sëmundjet infektive

ftohjet si shkaktar i dhimbjes së kyçeve

Dhimbjet e kockave dhe muskujve janë të njohura për këdo që ka pasur ndonjëherë infeksione të frymëmarrjes. Edhe një ARI banale shoqërohet me simptoma të tilla. Çfarë mund të themi për një patologji më të rëndë, si gripi, meningjiti, ethet hemorragjike, leptospiroza, sëmundja Lyme. Dhimbjet e fluturimit janë karakteristike për brucelozën dhe mialgjinë epidemike. Në shumë raste, ndjesi të tilla janë rezultat i intoksikimit mikrobik. Sëmundjet infektive shoqërohen nga simptoma të tjera:

 • Ethe.
 • Kollë, teshtitje.
 • Skuqje e lëkurës.
 • Nauze, diarre.
 • Dhimbje koke.
 • Dobësi e përgjithshme.

Dhimbjet e kyçeve mund të shqetësojnë edhe pacientët me dëmtim të mëlçisë - hepatit viral. Në këtë rast, ashpërsia në hipokondriumin e duhur, zverdhja e lëkurës dhe ulja e oreksit janë karakteristike. nuk duhet të harrojmë mundësinë e pushtimeve parazitare, për shembull, trikinozën, në të cilën dhimbjet e muskujve kanë vlerë të madhe diagnostikuese.

Spektri i patologjisë infektive është shumë i gjerë, prandaj është e nevojshme të identifikohet me kohë shkaku i dhimbjes në trup.

Patologjia e indit lidhor

lupus eritematoz si shkaktar i dhimbjes së kyçeve

Nëse muskujt dhe nyjet lëndohen, atëherë pacienti duhet të ekzaminohet për të identifikuar sëmundjet sistemike: lupus eritematoz, polimioziti, skleroderma, artriti reumatoid. Ato kanë natyrë autoimune dhe ndodhin me dëmtim të indit lidhor, i cili gjendet në të gjitha sistemet e trupit. Në këtë rast, duhet t'i kushtoni vëmendje karakteristikave të mëposhtme:

 1. Dëmtime simetrike të nyjeve të duarve me deformime karakteristike - në artritin reumatoid.
 2. Skuqje e lëkurës në formën e një fluture - me lupus eritematoz.
 3. Dobësia e muskujve të gjymtyrëve dhe qafës - me polimiozit.
 4. Trashje e lëkurës në gishta, fytyrë si maskë - me sklerodermë.

Duhet përmendur edhe një sëmundje me manifestime sistemike - reumatizma. Megjithëse një agjent mikrobik (streptokoku) bëhet një faktor nxitës, një proces autoimun zhvillohet në të ardhmen. Pikërisht për këtë sëmundje do të jenë karakteristike dhimbjet fluturuese në kyçe.

Sëmundjet e indit lidhës shoqërohen me dëmtime të organeve të brendshme: zemrës, mushkërive, veshkave, si dhe enëve të gjakut dhe sistemit nervor.

Sëmundjet e gjakut

test gjaku për dhimbje kyçesh

Sëmundjet e sistemit hematopoietik janë një shkak i zakonshëm i dhimbjes së kockave. Fatkeqësisht, shumica e tyre janë malinje, ndaj është e dobishme për të gjithë të njohin shenjat karakteristike të një patologjie të tillë. Përveç dhimbjeve të trupit, me leuçemi zhvillohen simptomat e mëposhtme:

 • Rritja e temperaturës.
 • Nyjet limfatike të fryra.
 • Hemorragjitë e lokalizimit të ndryshëm.
 • Lëkurë të zbehtë.
 • Zgjerimi i shpretkës dhe mëlçisë.
 • Tendenca ndaj infeksionit.

Përveç kësaj, gulçimi, dobësia e përgjithshme, humbja e oreksit, nyjet në lëkurë mund të shqetësojnë. Forma akute e leucemisë shfaqet me manifestime të theksuara dhe ka një rrezik serioz për jetën në mungesë të trajtimit adekuat.

Proceset tumorale

ënjtja si shkaktar i dhimbjes së kyçeve

Dhimbjet në zonën e kockave, kyçeve apo muskujve të të gjithë trupit mund të shfaqen në strukturën e sindromës paraneoplastike, e cila është karakteristike për tumoret e ndryshme malinje. Zhvillohet për shkak të çrregullimeve metabolike, imune dhe të tjera që lidhen me procesin parësor. Shpesh vërehen artro- ose osteopati, të ngjashme me sëmundje të ndryshme reumatologjike. Shenja të ngjashme shfaqen shumë kohë përpara se të zbulohet procesi i tumorit.

Përveç kësaj, dhimbja e kockave mund të rezultojë nga "dehja nga kanceri" e vërejtur në pacientët me tumore dhe metastaza të avancuara. Përveç simptomave të treguara, çrregullimet e përgjithshme do të mbizotërojnë në pamjen klinike të sëmundjes:

 1. Dobësi e madhe.
 2. Dobësi, deri në rraskapitje (kaheksi).
 3. Mungesa e oreksit, vjellje.
 4. Zbehja e lëkurës me një nuancë gri, ikterike ose kaltërosh.
 5. Ethe.
 6. Depresioni, nervozizëm.

Shenja të tilla përkeqësojnë ndjeshëm gjendjen e pacientit dhe ndikojnë negativisht në prognozën e sëmundjes.

Është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje e shtuar zbulimit të tumoreve në fazat e hershme, gjë që është e mundur vetëm me ekzaminime të rregullta parandaluese.

Çrregullime neurologjike

dhimbje në nyjet e duarve

Nëse pacienti ndjen se muskujt, nyjet ose kockat dhembin, atëherë problemi mund të jetë edhe në sistemin nervor. Shumë shpesh, simptoma të ngjashme vërehen me polineuropatinë. Sëmundja mund të ketë lokalizim të ndryshëm, por ekstremitetet e poshtme janë më të ndjeshme ndaj saj. Në raste të tilla, vërehen simptomat e mëposhtme:

 • Mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, djegie, zvarritje "gunga patë".
 • Zvogëlimi i ndjeshmërisë.
 • Ndryshimi në ashpërsinë e reflekseve.
 • Dobësi muskulore, hipotrofi.
 • Lëkurë e hollë, rënie e flokëve, tharje.

Polineuropatia mund të shkaktojë dhimbje të forta që ka një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e jetës së pacientëve.

Diagnostifikimi

mjeku përshkruan trajtimin për dhimbje të kyçeve

Pas një ekzaminimi klinik, është e nevojshme të përdoren metoda shtesë që do të ndihmojnë në vendosjen e diagnozës së saktë. Duke pasur parasysh gamën e gjerë të patologjive të mundshme, mjeku do të ketë nevojë për një sërë mjetesh laboratorike dhe instrumentale. Këto përfshijnë sa vijon:

 1. Analiza e përgjithshme e gjakut dhe urinës.
 2. Testi biokimik i gjakut (antigjenet infektive, testet reumatike, markerët e tumorit, treguesit e fazës akute, testet e funksionit të mëlçisë, etj. ).
 3. Analiza bakteriologjike e gjakut dhe e sekrecioneve të trupit.
 4. Punksioni i palcës së eshtrave.
 5. Imazhe kompjuterike dhe rezonancë magnetike.
 6. Neuromiografia.

Është e nevojshme të konsultoheni me mjekun reumatolog, infektolog, onkolog, hematolog dhe neuropatolog.

Është e mundur të bëhet një përfundim përfundimtar në lidhje me origjinën e dhimbjes në kocka ose muskuj bazuar në rezultatet e një ekzaminimi gjithëpërfshirës.

Mjekimi

Pas vendosjes së diagnozës, mjeku përcakton masat e mëtejshme. Taktikat terapeutike do të varen nga lloji i sëmundjes, prevalenca e saj dhe gjendja e trupit të pacientit. Është e vështirë të formulohet një program i përgjithshëm terapeutik për të gjitha sëmundjet që mund të shoqërohen me dhimbje ose dhimbje në kyçe, muskuj dhe kocka. E gjitha varet nga situata specifike, e cila përcakton përdorimin e teknikave konservatore ose operacionale.

Terapia me barna

barna për dhimbje të kyçeve

Trajtimi kryesor për shumicën e sëmundjeve është përdorimi i medikamenteve. Është e vështirë të imagjinohet mjekësia moderne pa to. Një shumëllojshmëri e gjerë e barnave ju lejon të ndikoni pothuajse në çdo mekanizëm të zhvillimit të patologjisë dhe shkakun e saj. Me ardhjen e disa ilaçeve, është bërë shumë më e lehtë për të trajtuar sëmundje të rënda.

Në varësi të diagnozës së vendosur dhe situatës klinike, medikamentet e mëposhtme mund të përdoren për dhimbje në të gjithë trupin:

 • Antibiotikë dhe antiparazitarë.
 • Anti-inflamator jo-steroidal.
 • Hormonet (glukokortikoidet).
 • Citostatikët dhe imunosupresantët.
 • Detoksifikimi.

Shumë prej barnave kanë kundërindikacione serioze për sëmundjet neoplazike. Kjo vlen për vitaminat dhe agjentët metabolikë. Përdorimi i tyre mund të përmirësojë përparimin e procesit patologjik. Sigurisht, kompleksi i trajtimit mund të përfshijë medikamente shtesë që do të ndikojnë në simptomat individuale të sëmundjes.

Ilaçet duhet të jenë në përputhje me standardet e pranuara përgjithësisht të terapisë dhe duhet të përshkruhen vetëm nga një mjek.

Trajtimi operativ

trajtimi kirurgjik i dhimbjeve të kyçeve

Kirurgjia mund të indikohet për tumore ose çrregullime të gjakut. Në rastin e parë, fokusi patologjik hiqet së bashku me nyjet limfatike rajonale. Duke pasur parasysh natyrën e sëmundjes, emërimi i mëvonshëm i terapisë me rrezatim është i mundur. Me leuçeminë progresive në sfondin e trajtimit konservativ, rekomandohet transplantimi i palcës së eshtrave.

Dhimbja në sistemin muskuloskeletor dhe artikular, që mbulon pothuajse të gjithë trupin, mund të jetë një shkak serioz për shqetësim. Diagnoza e hershme dhe trajtimi proaktiv do të ndihmojnë në parandalimin e komplikimeve dhe përmirësimin e prognozës për çdo sëmundje.