Simptomat dhe trajtimi i artrozës së nyjës së shpatullës

Kur konfirmohet një diagnozë e tillë si artroza e nyjës së shpatullës, simptomat dhe trajtimi janë kryesisht të ndërlidhura. Kjo patologji i referohet sëmundjeve degjenerative-distrofike të sistemit muskuloskeletor. Ky çrregullim karakterizohet nga konsumimi gradual i indit kërcor dhe i elementeve kryesore të artikulacionit. Sipas statistikave, më shumë se 45% e të moshuarve modernë kanë manifestime të theksuara të kësaj sëmundjeje të nyjeve të shpatullave. Kjo patologji është jashtëzakonisht e rrezikshme, sepse mund të shkaktojë paaftësi të hershme. Në fillim kërcasin nyjet e shpatullave, por më pas shfaqen simptoma më të theksuara.

Shenjat primare të osteoartritit të nyjës së shpatullave

Në të rinjtë relativisht të rinj, më shpesh vërehet artroza traumatike e nyjës së shpatullës. Shkaqet e kësaj gjendjeje patologjike i kanë rrënjët në dëmtimin e indeve. Edhe lëndimet e vogla mund të provokojnë zhvillimin e sëmundjes. Në këtë rast, patologjia manifestohet më shpejt dhe vazhdon në një formë më akute sesa me dëmtimin e indeve në sfondin e procesit natyror të plakjes. Kështu, kur shfaqen simptomat karakteristike të kësaj gjendjeje patologjike, kërkohet trajtim i synuar për të parandaluar përkeqësimin e problemit.

lëndimi i nyjeve të shpatullave për shkak të artrozës

Në shumicën e rasteve, ky çrregullim është asimptomatik për një kohë të gjatë. Në fillim, artroza e shpatullës së djathtë mund të manifestohet me një rënie të lehtë të lëvizshmërisë së kyçit pas stresit të konsiderueshëm fizik. Ka edhe periudha afatshkurtra të dhimbjes së shurdhër. Shenja të tilla të zhvillimit të patologjisë mund të injorohen nga një person për një kohë të gjatë.

Duhet të theksohet se osteoartriti deformues (DOA) i nyjës së shpatullës së majtë vërehet shumë herë më pak se ai i djathtë. Kjo është për shkak të veçorive të shpërndarjes së ngarkesës gjatë ngritjes së peshave në jetën e përditshme. Megjithatë, në këtë rast, simptomat janë shumë më intensive edhe në fazat e hershme të zhvillimit të procesit patologjik. Me lëvizje të caktuara të duarve, shpesh ka një kërcitje karakteristike në shpatull. Ndjesitë e dhimbshme në këtë rast mund të mungojnë plotësisht. Artroza shpatullore-skapulare e nyjës së shpatullës së majtë, si dhe ajo e djathtë, për një kohë të gjatë mund të manifestohet me ndryshime të vogla morfologjike në strukturën e indeve.

Në këtë gjendje patologjike, edhe pas një periudhe të shkurtër pushimi, mund të ketë ngurtësi të rëndë. Bëhet e vështirë të lëvizësh plotësisht dorën. Në disa raste, shqetësimi mund të vazhdojë. Dora me osteoartrit të nyjës së shpatullës në mëngjes bindet me vështirësi. Mund të ketë mpirje të rëndë. Përveç kësaj, me këtë sëmundje, tashmë në fazat e hershme të zhvillimit të saj, ka një shkelje të tonit të muskujve në zonën e prekur. Në të ardhmen, me osteoartritin, nyja e shpatullave kërcehet kur kryeni lëvizje të ndryshme të duarve. Edhe në këtë rast mund të mungojnë ndjesitë e forta të dhimbshme.

Shumë sëmundje të shpatullave janë një kundërindikacion për shërbimin urgjent ushtarak. Megjithatë, ndryshimet duhet të shprehen qartë. Shpesh, ushtria nuk thërret të rinjtë me osteoartrit të rëndë post-traumatik të shpatullës. Kjo duhet të merret parasysh kur kaloni një ekzaminim mjekësor.

Simptomat kryesore të osteoartritit të nyjeve të shpatullave

Nëse shenjat primare të nyjës akromioklavikulare janë injoruar nga vetë pacienti, situata mund të përkeqësohet në të ardhmen. Nën akromion nënkuptohet një element i kompleksit të shpatullave, i përbërë nga kockat e shpatullës, skapulës dhe klavikulës. Është ky element që preket në sfondin e rrallimit dhe shkatërrimit të konsiderueshëm të indit të kërcit. Në fazat 2 dhe 3 të zhvillimit të një gjendjeje të tillë patologjike si artroza e nyjës së shpatullës, simptomat bëhen shumë të dallueshme.

Në këtë rast, ndryshimet në strukturën e indeve janë të theksuara. Tashmë në fazën e dytë të procesit patologjik, kur ngrihet krahu lart dhe e lëviz në anët, shpatulla kërcitet qartë. Nyja deformohet gradualisht, e cila shoqërohet me episode të procesit inflamator. Në këtë rast, kur ngrihet edhe një peshë e vogël, mund të shfaqet dhimbje. Shpesh ka tension në muskujt e qafës. Temperatura në zonën e kyçit të prekur është rritur. Përveç kësaj, vërehen ënjtje dhe ënjtje.

Një krisje në nyjen e shpatullave dhe dhimbja në fazën e 3-të të zhvillimit të procesit patologjik vazhdojnë vazhdimisht. Gradualisht, kufizimi i lëvizshmërisë së kyçit rritet. Artroza e shpatullave shoqërohet me një rritje të ndjeshmërisë ndaj ndryshimeve të kushteve të motit. Në mot të ftohtë dhe me shi, pacienti mund të ankohet për dhimbje dhe dhimbje në shpatulla. Kur ngrihet krahu, simptomat e sëmundjes tek një person intensifikohen. Tek gratë, përkeqësimi i manifestimeve të kësaj patologjie vërehet në periudhën pas menopauzës. Osteoartriti i shpatullës çon në shkatërrimin e plotë të sipërfaqeve artikulare dhe elementeve kockore. Kjo shkakton imobilizimin e gjymtyrëve. Një kurs i tillë i pafavorshëm është jashtëzakonisht i rrallë. Zakonisht, shkaqet e zhvillimit të tij janë të rrënjosura në mungesë të trajtimit adekuat dhe pranisë së stresit fizik të shtuar në nyje.

Diagnoza e osteoartritit të nyjeve të shpatullave

Kur shfaqen shenja karakteristike të një gjendjeje patologjike, duhet të kontaktoni një specialist sa më shpejt të jetë e mundur. Duke marrë parasysh se cili mjek trajton osteoartritin, duhet pasur parasysh se kjo sëmundje në disa qendra shumë të specializuara ndalet nën kontrollin e një artrologu. Në shumicën e rasteve, pacientët asistohen nga një traumatolog, reumatolog ose ortoped. Diagnoza gjithëpërfshirëse e sëmundjes së nyjeve të shpatullave kryhet nën mbikëqyrjen e një numri mjekësh. Duhet të kihet parasysh se një gjendje e tillë patologjike si artroza përparon ngadalë, por në mungesë të terapisë së synuar, rezultati mund të jetë jashtëzakonisht i pafavorshëm.

Specialisti mbledh anamnezën më të saktë dhe vlerëson ankesat e pacientit. Bëhet një ekzaminim fizik.

Kjo i lejon mjekut të dyshojë për një patologji kur zbulon arsyen pse nyjet kërcasin gjatë rrotullimit.

Lëvizshmëria e kufizuar dhe simptoma të tjera mund të tregojnë një problem. Megjithatë, për të kuptuar se çfarë duhet bërë për të eliminuar simptomat, kërkohen një sërë studimesh dhe analizash. Për të bërë një diagnozë të saktë të DOA të nyjës së shpatullës, është e nevojshme të kryhet një radiografi konvencionale në dy projeksione. Në raste të rralla, mjekët duhet të përdorin metoda kërkimore më specifike që lejojnë marrjen e të dhënave të sakta për gjendjen e kyçit. Një ekzaminim gjithëpërfshirës mund të kërkojë:

 • Ultratinguj i zonës së prekur;
 • MRI;
 • shintigrafi;
 • CT;
 • termografi;
 • artroskopia.

Në procesin e diagnostikimit të patologjisë, bëhen analiza të përgjithshme të gjakut dhe urinës. Studime të tilla mund të zbulojnë shenja të procesit inflamator. Për më tepër, treguesit e ndryshimeve të marra nga testet laboratorike mund të tregojnë shtimin e artritit, i cili vërehet mjaft shpesh në këtë rast.

Trajtimi mjekësor i osteoartritit të nyjës së shpatullës

Pas një ekzaminimi gjithëpërfshirës të gjendjes së nyjës së shpatullës, mjeku do të zgjedhë një terapi adekuate. Nëse sëmundja është në fazën akute të zhvillimit, atëherë kur merret parasysh se si të trajtohet osteoartriti i nyjës së shpatullës, mund të përshkruhet fiksimi i jashtëm i kyçit me një prerje ose fashë elastike. Kjo zvogëlon intensitetin e manifestimeve simptomatike. Gjatë kësaj periudhe, përdorimi i një numri ilaçesh tregohet për të eliminuar shenjat e ndritshme të patologjisë.

Në prani të një sindromi të theksuar dhimbjeje, zakonisht përshkruhen ilaçe që i përkasin grupit të analgjezikëve. Përveç kësaj, mund të rekomandohen injeksione të kortikosteroideve në zgavrën e kyçit. Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide janë efektive. Ato përdoren për kurse të gjata, sepse ndihmojnë në eliminimin jo vetëm të procesit inflamator, por edhe të edemës. Përveç kësaj, ato zvogëlojnë tensionin e muskujve të qafës.

Nga artroza, shpesh përdoren kondroprotektorë. Këto barna ndihmojnë në uljen e shkallës së shkatërrimit të indit të kërcit. Mjete të tilla janë veçanërisht efektive kur një pacient është diagnostikuar me artrozë post-traumatike të nyjës së shpatullës në fazën fillestare të zhvillimit të saj. Shpesh, ilaçet hormonale glukokortikosteroide futen në regjimin e terapisë. Këto barna përdoren për trajtimin e artrozës së nyjës së shpatullës, e cila shoqëron inflamacionin e rëndë të indeve. Përveç kësaj, këto barna kanë një efekt të theksuar imunosupresiv dhe antiallergjik. Kështu, kur lind pyetja se si të kurohet artroza, e cila shoqërohet me një reaksion autoimun, nuk mund të bëhet pa ilaçe të tilla.

Për të shtypur artrozën, mjekimet zgjidhen nga mjeku individualisht për çdo pacient. Kjo do t'ju japë efektin më të mirë. Megjithatë, trajtimi i artrozës së nyjës së shpatullës vetëm me ilaçe në shumicën e rasteve nuk këshillohet. Për të eliminuar manifestimet dhe për të parandaluar përkeqësimet e kësaj gjendjeje patologjike, kërkohet përdorimi i metodave të fizioterapisë, ndjekja e një diete dhe rregulla të caktuara të sjelljes. Aktualisht, përgjigja në pyetjen nëse mund të kurohet osteoartriti i nyjës së shpatullës është negative. Megjithatë, me qasjen e duhur të integruar, është e mundur të arrihet një përmirësim i theksuar i gjendjes.

Fizioterapi për eliminimin e artrozës së nyjës së shpatullës

Ka një sërë procedurash dhe ushtrimesh që mund të lehtësojnë gjendjen e njerëzve që vuajnë nga kjo sëmundje. Në të njëjtën kohë, duhet të kihet parasysh se çdo manipulim fizioterapeutik duhet të merret vesh me mjekun, sepse në rrethana të caktuara ato mund të përkeqësojnë rrjedhën e një patologjie të tillë si artroza e ACS. Shpesh, me DOA të nyjës së shpatullës së djathtë, trajtimi përfshin:

 • kurs masazhi;
 • terapi parafine;
 • terapi ushtrimore;
 • UHF;
 • banjot me sulfur hidrogjeni dhe radon;
 • ekspozimi ndaj ultrazërit;
 • elektroforezë;
 • terapi e fushës magnetike.

Përveç kësaj, mund të rekomandohet një kurs i terapisë manuale. Sa seanca duhet të ketë osteopati varet kryesisht nga sa shpejt përparon sindroma DOA. Shpesh duhet një kohë e gjatë për t'iu drejtuar asaj për të arritur një rezultat pozitiv. Në shumicën e rasteve, me trajtimin osteopatik, mund të arrihet një përmirësim i qartë dhe nyjet ndalojnë kërcitjen. Për t'u shëruar nga kjo sëmundje, duhet të mësoni se si të kryeni siç duhet një kompleks të terapisë ushtrimore. Në të ardhmen, për të ruajtur funksionin normal të kyçit, kërkohet të bëni ushtrime të tilla gjatë gjithë jetës.

Si në rast të dëmtimit të kyçit në gju, ashtu edhe në rast të shkeljes së integritetit të artikulimit të skapulës, ushtrimet terapeutike mësohen fillimisht nën mbikëqyrjen e një fizioterapeuti. Kjo do të shmangë stresin e tepërt të kyçit dhe në të njëjtën kohë do të ndihmojë në forcimin e muskujve që shërbejnë si kornizë e tij. Një dëmtim i tillë në rajonin e klavikulës dhe nyjes supe-sup mbetet përgjithmonë me pacientin, por manifestimet e tij trajtohen në mënyrë efektive me një qasje të integruar.

Dieta terapi për lehtësimin e manifestimit të sëmundjes

Po aq e rëndësishme është ushqimi i duhur në artrit. Duhet të synohet në uljen e peshës trupore. Në të njëjtën kohë, është shumë e rëndësishme që produktet që përfshihen në dietën e përditshme të plotësojnë plotësisht nevojën e trupit për proteina, vitamina dhe minerale. Dieta për artrozën e nyjës së shpatullës duhet të synojë reduktimin e sasisë së kripës së konsumuar. Kur zgjidhni ushqime që mund të hahen, duhet të keni parasysh rekomandimet e mjekut.

Me një shpatull të deformuar, rekomandohet të futni enët që përmbajnë shumë kolagjen në dietë. Këto përfshijnë pelte, pelte dhe lëngje të forta kockash. Me sëmundje të tilla të sistemit musculoskeletal, është e dëshirueshme të rritet konsumi i produkteve të qumështit me yndyrë të lartë, pasi ato përmbajnë një përmbajtje të lartë të kalciumit, i cili është i nevojshëm për të rivendosur indin e dëmtuar të kërcit.

Në prani të një sëmundjeje të tillë si artroza e shpatullave, është e domosdoshme futja e qullit të tërshërës, hikërrorit dhe elbit në dietë. Të ushqyerit me artrozë ka kufizime të caktuara. Produktet e bëra nga mielli i bardhë dhe ëmbëlsirat duhet të hidhen poshtë. Dieta për këtë patologji përfshin përdorimin e një numri të madh perimesh dhe frutash. Këto produkte ndihmojnë në rritjen e shpejtësisë së proceseve metabolike dhe dallohen nga një përmbajtje e shtuar e vitaminave dhe mineraleve. Përdorimi i tyre ndihmon për të përballuar shpejt edhe një sëmundje të tillë si artroza deformuese e nyjës së shpatullave. Kur planifikoni vaktet për artrozë, çdo produkt gjysëm i gatshëm, ushqim i konservuar, marinada duhet të braktiset plotësisht.

Perimet dhe mishi duhet të zihen në avull ose të zihen. Lejohet edhe pjekja e enëve në furrë. Për të shtypur artrozën klavikulare, si dhe koksartrozën, është shumë e rëndësishme të mësoheni të hani ushqim në pjesë të vogla. Ngrënia e tepërt sistematike kontribuon në një rritje të peshës trupore dhe ndikon negativisht në shkallën e proceseve metabolike.

Trajtimi kirurgjik i artrozës së kyçit të shpatullës

Ndërhyrja kirurgjikale zakonisht përshkruhet në fazën 3 të zhvillimit të procesit patologjik, dhe përveç kësaj, nëse sëmundja përparon me shpejtësi dhe nuk mund të shtypet me metoda konservatore. Trajtimi kirurgjik për artrozën e nyjës së shpatullës mund të përdoret në prani të deformimit të rëndë. Në këtë situatë, tregohet instalimi i një endoproteze, elementët e dëmtuar të kyçit zëvendësohen me ato artificiale.

Kjo është mënyra e vetme për të shtypur sëmundjen nëse artikulacioni deformohet shumë, për shkak të të cilit lëvizshmëria e dorës dëmtohet.

Ndërhyrja e duhur kirurgjikale, dhe më pas një kurs rehabilitimi, ju lejon të ktheni një person në një jetë normale.

Nëse osteoartriti deformues i nyjës së shpatullës trajtohej pa komplikime, pacienti mund të harrojë dhimbjen dhe parehatinë për një kohë të gjatë, duke ngritur krahun dhe duke bërë lëvizje të tjera me të. Endoprotezat moderne janë bërë nga polimere me rezistencë të lartë dhe titani. Ato karakterizohen nga një jetë e gjatë shërbimi.

Mjetet juridike popullore për artrozën e shpatullave

Receta të ndryshme të bazuara në barishte dhe përbërës të tjerë natyralë mund të përdoren vetëm si një metodë shtesë e ekspozimit, dhe pasi të bini dakord për përshtatshmërinë e një terapie të tillë me mjekun që merr pjesë. Kur lind problemi, si të trajtohet artroza e nyjës së shpatullave me mjete juridike popullore, shpesh përdorin një përzierje propolisi dhe yndyre derri. Për të përgatitur këtë përbërje, këta përbërës duhet të merren në përmasa të barabarta. Në mënyrë që ato të përzihen mirë, fillimisht duhet të shkrihen në një banjë uji. Përbërja që rezulton duhet të fërkohet në zonën e prekur.

Për të eliminuar inflamacionin dhe manifestimet e dhimbshme, është e nevojshme të merret një zierje e stigmave të misrit. Për ta përgatitur atë, duhet të merrni rreth 2-3 lugë gjelle. l. lëndë të para vegjetale dhe krijoni me ujë të valë. Kërkohet të insistoni ilaçin për 5-10 minuta. Para çdo vakti, duhet të konsumoni 1 lugë gjelle. l. lëngjeve. Kursi i trajtimit mund të vazhdojë derisa simptomat akute të dëmtimit të kyçeve të zhduken.

Banjat me bimë mund të japin një efekt të caktuar pozitiv. Për t'i përgatitur ato, duhet të shtoni një zierje të ftohtë të bimëve mjekësore si kamomil, rodhe dhe hithër në ujë të nxehtë. Pas procedurës, sigurohuni që ta fërkoni me një peshqir të thatë.

Përveç kësaj, kompresat e tërshërës mund të eliminojnë manifestimet akute të osteoartritit deformues të nyjës së shpatullave. Së pari, ky produkt bimor duhet të piqet dhe të hiqet për të injektuar për 15-20 minuta. Produkti i përfunduar duhet të shtrihet në garzë të palosur disa herë dhe të fiksohet në shpatull me një fashë dhe suva ngjitëse. Është e nevojshme të mbani kompresën gjatë gjithë natës.

Në mjekësinë popullore, gjethet e rodheve përdoren shpesh për të eliminuar manifestimet e kësaj sëmundjeje. Ato duhet të fiksohen në tehun e shpatullave dhe të lihen gjatë natës. Kursi i trajtimit me këtë ilaç është rreth 2 javë.